Wat is Yin Yoga?
Misschien zie je door de bomen het bos niet meer, er zijn zoveel vormen van yoga. Welke is goed en welke niet? Daar heb ik maar 1 antwoord op, alle vormen zijn goed voor je, zowel fysiek als mentaal. Het is wel belangrijk dat je de tijd neemt om uit te zoeken welke vorm van yoga voor jou goed voelt en aansluit bij je wensen. Hierna leg ik een vorm van yoga uit, namelijk: Yin yoga.
Yin yoga is een rustige vorm van yoga en helpt je ontspannen en het geeft je rust. Yin werkt op je lijf en je mind, zoals eigenlijk alle vormen van yoga, zorgt ook yin voor meer balans tussenlichaam en geest. In de yin lessen besteden we uitgebreid aandacht aan de houdingen en blijf je langer in een houding, zelfs een aantal minuten. Op deze manier kun je naar binnen keren en ondertussen versoepelen je spierenen je gewrichten. Je bindweefsel versoepelt mee en wordt voorzien van een betere doorbloeding. Yin werkt ook vooral met de dieperliggende spieren en zo ontwikkel je meer flexibiliteit en een betere houding. Denk maar een wat krommere bolle boven rug, die ontstaat door veel achter de computer te zitten, met yin heel je de spieren op een aangename manier en zorg je ervoor dat je weer beter rechtop kunt zitten. Je hoeft geen ervaring hebben met yoga om deel te nemen aan de lessen. Je kunt je overgeven aan de houding en met behulp van de zwaartekracht laat je de houding zijn werk doen. Als het nog niet helemaal lukt, ondersteun je de houding met een bolster of blok bijvoorbeeld.
‘Door regelmatig te oefenen ontstaat er ruimte in allerlei opzichten en hierdoor kunnen lichaam en geest weer opladen’.
Mijn pad naar yoga
Jaren geleden…Ik weet niet precies hoeveel jaren, want ik had in die tijd veel last van stress en leefde op de automatische piloot. Ik ontwikkelde al langere tijd lichamelijke klachten, maar stond daar niet bij stil. Niet zeuren en doorgaan, was mijn motto. De lichamelijke klachten verergerden, pijn overal in mijn lijf, hoofdpijn, pijn in nek en schouders, heupen, kortom in bijna alle gewrichten. Ik dacht aan reuma en
kreeg een consult bij de reumatoloog, zij constateerde geen reuma, maar fibromyalgie. Misschien ken je het, ik toen niet, maar bijna alle triggerpoints waren positief en dus fibromyalgie. Ik heb me toen verdiept in wat het eigenlijk was en wat ik eraan kon doen. Nu is er gelukkig veel meer te vinden over fibromyalgie ( zie: https://www.reumanederland.nl) Behalve overal pijn had ik ook last van slapeloosheid en
chronische vermoeidheid. Jaren gelden werd deze ziekte nog wel gezien als, niet bewezen en niet te genezen, dus ik moest gewoon door. Wat niet bewezen kon worden, zal wel tussen de oren zitten, toch?
Helemaal klaar mee!
Wat ik ook probeerde, het werd niet beter. Niks doen hielp niet, fanatiek sporten ook niet, mijn fysiotherapeut veegde fibromyalgie van tafel, het zat toch echt tussen de oren, blijven bewegen en gezond eten, bovendien hielp de fysio hielp ook niet, ik kwam er kapot weer vandaan, met nog meer pijn. Dat ‘kraken’ was niet goed voor mijn lijf en ik besloot ook dat ik dat nooit meer zou gaan doen. Deze aandoening staat ook wel bekend onder; stille pijn’ Dat klopt denk ik wel, want het is niet bewezen, ook niet in het bloed te zien. Nu is er wel meer bekend over wat je wél kunt doen, voor mij heeft het uitzoeken van voeding die bij mij past goed geholpen. (zie: https://www.zuurbasekennis.nl) Meer bewegen, hielp ook, maar dan niet hardlopen, en geen mega lange wandelingen maken op onverharde wegen, ik loop graag in het bos, maar toch het liefst op schelpenpaadjes Fibromyalgie kan verergeren door te veel suikers in te nemen, over je grenzen gaan in alle opzichten en door te veel of te weinig te bewegen. Belangrijk voor mij is geweest om wat minder te willen, kijken wat voor mijn lichaam passend is. Dat zijn kortere wandelingen en yoga. Yoga heeft me gebracht waar ik nu ben, met beleid de oefeningen doen en als het een dag niet gaat, minder doen, maar wel blijven bewegen en niet opgeven. Het heeft me geleerd mijn grenzen aan te geven, zowel lichamelijk als geestelijk, ook heb ik geleerd dat ik af en toe stil mag staan om te kijken wat voor nu, voor dit moment het beste is. Dus ik kan zeggen dat ik in balans ben en dat voelt echt fijn.
8 x waarom (yin) yoga goed voor jou is!
1 Yoga bevordert de lichamelijke ontspanning, waardoor je gemakkelijker in slaap valt
2 Yoga verbetert je evenwicht en balans, waardoor je bijvoorbeeld beter kunt opstaan en traplopen
3 Yoga zorgt dat je leniger wordt, waardoor je bijvoorbeeld beter je veters kunt strikken of je teennagels kunt lakken
4 Yoga zorgt voor sterkere spieren, waardoor je beter kunt staan, wandelen en fietsen
5 Yoga bevordert je geestelijke ontspanning, helpt je om stress en overprikkeling te lijf te gaan
6 Yoga verminderd angsten, doordat je meer zelfvertrouwen krijgt
7 Yoga zorgt voor een betere nachtrust
8 Yoga brengt je meer in contact met jezelf, zodat je ontdekt wat goed voor jóu is
Herken je één van deze punten? Het is simpel; Yoga is gewoon voor iedereen, dus wees welkom op mijn yoga lessen op donderdagavond in “sporthal de Rietkraag”. Wel graag even aanmelden.