Zwangerschapsyoga bij Coach Annelies.

Na mijn opleiding als docent, kinderyoga en docent ouder-en kind yoga, lijkt het mij fantastisch om ook de eerste fase te mogen begeleiden. Zwangerschapsyoga en baby yoga dus!

In mijn e-boek de eerste 1000 dagen van je kind, kun je lezen waarom het vanaf dag 1 belangrijk is om je te richten op de ontwikkeling van je kind en natuurlijk ook de ontwikkeling voor jou als aanstaande moeder. meer informatie vind je in mijn blog, De eerste 1000 dagen-zwangerschap en leefstijl

De eerste 1000 dagen beginnen vanaf de conceptie totdat je kindje 2 jaar is. Geef je kind een gezonde start!

Het e-boek is gratis te downloaden via mijn website, www.coachannelies.nl of via deze link>>>E-book

Zwangerschapsyoga

In dit artikel lees je waarom zwangerschapsyoga goed voor jou is als zwangere vrouw. Wat het verschil is tussen zwangerschapsyoga en zwangerschapsgymnastiek en hoe belangrijk je ademhaling is vóór, tijdens en na de bevalling. 

Waarom zwangerschapsyoga

Een bewuste zwangere vrouw, richt zich op een gezonde leefstijl. Het is belangrijk om ook in je zwangerschap te blijven bewegen, het zorgt voor een betere doorbloeding, sterke buik-rugspieren en een stabiel bekken. Alles op maat natuurlijk. Zo krijg je meer energie en een betere weerstand. Een sterk lijf in combinatie met een sterke ‘mind’, kan bijdragen aan een fijne zwangerschap. Lukt het dus niet meer om je ‘oude’ sport te blijven beoefenen zoals pilates, hardlopen of fitness, kijk dan naar wat je wel kunt. Zwangerschapsyoga is bijvoorbeeld een goed alternatief. De oefeningen zijn licht en matig inspannend. Het helpt je sterk en fit te blijven of te worden tijdens je zwangerschap. Ook helpt het je bij de voorbereiding op de bevalling en het is in ieder geval ook een leuke manier om alvast wat andere aanstaande moeders te leren kennen, die straks kinderen hebben van dezelfde leeftijd als die van jou. 

Het verschil tussen yoga en gym?

Zwangerschapsgymnastiek en Zwangerschapsyoga bieden beide lichamelijke oefeningen als voorbereiding op en tijdens de bevalling. De houding, het opvangen van de weeën en het ontspannen tussen de weeën door. Naast deze lichamelijke oefeningen richt zwangerschapsyoga zich ook op de mentale gezondheid. Hierbij ligt de focus vooral op ontspanning. Door bewust te luisteren naar je lichaam en verschillende ademhalingstechnieken toe te passen, leer je je volledig te ontspannen en rust te vinden. Zo ben je niet alleen lichamelijk goed voorbereid op de bevalling, maar ook geestelijk.

Het grote verschil tussen zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga is dus, dat bij de zwangerschapsyoga ook aandacht wordt besteed aan de mentale gesteldheid van de vrouw tijdens zwangerschap en bevalling. Je leert er, naast fijne oefeningen te doen, ook te vertrouwen op je lichaam. In de video cursus, ‘de eerste 1000 dagen van je kind’ vind je yogaoefeningen, een ademhalingsoefening en een mindfulness oefening, die je kunnen helpen sterk en ontspannen de zwangerschap door te komen. Dat maakt je sterk op alle vlakken, daardoor krijg je meer zelfvertrouwen en leer je hoe je relaxt de zwangerschap doorkomt en leer je om de bevalling vol vertrouwen tegemoet te zien.

De ademhaling

Ontspanning en ademhaling staat centraal; in de zwangerschapsyoga les. Je leert er ademhalingstechnieken die je tijdens de bevalling kunnen helpen om de weeën op te vangen. Bovendien doet yoga, zoals gezegd, veel voor je mentale welzijn. Je versterkt het vertrouwen in jezelf en je lichaam, je gaat je grenzen beter voelen en je leert hoe je je gedachten kalmeert en spanning loslaat. Zo kun je de zwangerschap en bevalling met (meer) zelfvertrouwen en rust doorlopen.

Ademhalingsoefeningen helpen bovendien ook om je pijn te reguleren en om met pijn om te gaan. Pijn en pijntjes horen erbij in de zwangerschap, maar hoeven niet altijd een belemmering te zijn. Tijdens de yogalessen leer je op een bepaalde manier ademhalen waardoor het net even wat gemakkelijker voor je wordt om te gaan, met de ongemakken in je zwangerschap.

Praktisch

Zwangerschapsyoga start op maandag 4 april om 18.30 uur in sporthal: “de Rietkraag” te Oostwold. De lessen worden door mij gegeven, 1 keer per week. Tickets kun je bestellen in de winkel op deze site. De groep bestaat uit maximaal 12 personen. Het mooiste is als je een set van 10 lessen boekt, maar een losse les kan uiteraard ook. Je kunt op ieder gewenst moment van je zwangerschap instromen.

De precieze inhoud van de lessen verschilt, maar in grote lijnen komen dezelfde elementen aan bod. Er is veel aandacht voor kracht, lichaamshouding, ademhaling en ontspanning. De oefeningen (asana’s genoemd) zijn heel gevarieerd, van staande houdingen, tot zittende en liggende, maar ook bekkenbodem oefeningen komen uiteraard aan bod. De yogahoudingen zijn onder meer gericht op het soepeler en sterker maken van het bekken. Ook leer je ademhalingstechnieken voor de weeën, ontspanningstechnieken en manieren om contact te maken met de baby in je buik.

Over het algemeen wordt aangeraden om tussen de 12e en 16e  week van de zwangerschap te beginnen met zwangerschapsyoga. Rond die tijd voelen de meeste zwangere vrouwen zich op hun fitst en heb je de meeste baat bij de gegeven oefeningen. Ben je meer dan zestien weken zwanger en wil je alsnog zwangerschapsyoga gaan doen? Het is nooit te laat om te beginnen. Zeker omdat specifieke yogahoudingen helpen bij veelvoorkomende klachten als pijn in het bekken en pijn in de onderrug. Zwangerschapsyoga helpt voor een gezonde lichaamshouding, met oefeningen die je houding corrigeren en je rug verlengen. Dit kan zelfs tot vlak voor de uitgerekende datum.

Opgeven voor de lessen kan vanaf nu via www.coachannelies.nl of via de mail, annelies@coachannelies.nl. Je mag me natuurlijk ook even bellen voor meer informatie.