Ben jij goed in het verwerken van tegenslagen? Hoe reageer je als dingen tegenzitten? Ben je iemand die daar gemakkelijk mee omgaat en tegenslagen snel ombuigt naar positiviteit? Hoe je reageert op tegenvallers kan het verschil maken tussen groot succes en falen. Niet alleen is mentale weerbaarheid voor jezelf belangrijk, maar ook voor je omgeving. Daarom geef ik je hier 7 tips om je weerbaarheid te vergroten.

Wat is Mentale weerbaarheid?

Als je mentaal weerbaar bent, betekent dat dat je goed om kunt gaan met tegenslagen. Je weet waarschijnlijk al dat gezond eten, goed slapen en voldoende bewegen je helpen om je niet alleen lichamelijk maar ook mentaal fijn te voelen. Goed omgaan met tegenvallers zorgt dat je meer ontspannen bent en dat je een prettiger leven hebt.

Mentale weerbaarheid is ook het begin van weerbaarheid naar anderen toe. Er zijn veel situaties waarin je zult moeten onderhandelen met anderen en dat maakt weerbaarheid een van de belangrijkste vaardigheden voor iedereen. 

Gebrek aan (mentale) weerbaarheid kan gemakkelijk naar overspannenheid of een burn-out leiden, dus je wilt mentaal weerbaar zijn of er nog beter in worden. Het goede nieuws is dat je dat kunt leren.

Zeven tips voor mentale weerbaarheid

Lees de onderstaande tips en leer positief te leven in het nu.

1. Blijf met je aandacht in het moment

Als je piekert dan maak je je zorgen over wat er zou kunnen gebeuren. Anders dan bij plannen maken, denk je bij piekeren vooral aan dat waarin je machteloos bent en de “rampspoed” die volgt. Of de toekomst er echt zo uit gaat zien, weet je natuurlijk niet. Dat maakt piekeren nutteloos en dus kun je piekeren voorkomen.

Zeg daarom direct ‘stop’ als je gedachten de verkeerde kant opgaan en breng je aandacht heel bewust terug naar het nu. Focus volledig op wat je nu ziet, proeft, ruikt, hoort en doet. Op die manier blijf je als vanzelf rustiger en blijf je concentreren op de activiteit in het moment. Laat de toekomst zichzelf maar ontvouwen. Leef in het moment,

Als je niets anders te doen hebt, zorg dan dat je iets actiefs doet, iets lichamelijks, dat is beter dan piekeren. Genoeg bewegen is belangrijk en zorgt dat je minder piekert. Ga dus lekker wandelen, sporten, zwemmen, dansen, in de tuin werken, of wat dan ook doen dat je laat bewegen.

Of vraag je af of je het nodig hebt om even onder mensen te zijn en zoek anderen op zodat je wat afleiding hebt. Als je luistert naar je behoeften in het moment, dan gaat het vanzelf ook beter met jou.

2. Sta op met een geluksaffirmatie

Van nature zijn we geneigd om ons te concentreren op gevaar, op wat niet goed gaat in ons leven. Dat helpt ons al eeuwenlang om te overleven. In de natuur overleef je beter als je voorzichtig bent. Gevoelens van angst en stress hebben dus een functie.  

Maar je hebt ook positieve emoties nodig, die werken als geluksvitamientjes. Als je elke dag stilstaat bij dat wat mooi en goed is in jouw leven, ontwikkel je vaardigheden om ‘vanzelf’ het positieve te zien. Als je dat doet, voel je je vanzelf ook gelukkiger.

Zeg dus een positieve affirmatie tegen jezelf als je ’s morgens opstaat en neem deze gedurende de dag mee.

3. Neem verantwoordelijkheid

Je wilt van je verslaving af (roken, snoepen, of drinken, maar het lukt je steeds niet. Het is dan gemakkelijk om in een slachtofferrol te stappen en iets of iemand anders de schuld te geven van jouw verslaving.

Dat is natuurlijk vervelend voor jezelf, maar ook voor anderen die je de schuld toeschuift. Maar bovenal helpt het je niet, want het zegt dan dat je geen invloed hebt op dit gedrag en afhankelijk bent van alles en iedereen om je heen. Dat is niet de manier om in je kracht te blijven.

Blijf bij jezelf, kijk eens bij jezelf nar binnen, want dat betekent dat je ook zelf kunt verbeteren en je doelen kunt halen. Ga daarom op zoek naar iets wat je zelf kunt beïnvloeden en bedenk welke stap je kunt zetten om jouw situatie beter te maken. Maak een plan en voer dat uit.

Dag slachtofferschap! Welkom eigen regie! Je kunt meer dan je denkt. Geef jezelf die ruimte en ontdek je mogelijkheden. Blijf zoeken naar wat je zelf kunt bijdragen, doen en verbeteren en doe dat ook. Daar kom je veel verder mee.

4. Denk voorbij je tegenslagen

Liefdesverdriet, ziekte, geldzorgen, scheiding, een rouwproces, deze tegenslagen kunnen je flink uit balans brengen. Dat is begrijpelijk en het overkomt ons allemaal, het is belangrijk om je gevoelens onder ogen te zien, te doorvoelen en ze de ruimte te geven.

Het is ook goed om je te realiseren dat hoeveel pijn het ook doet, dat dit niet altijd zo zal blijven. Er komt altijd een moment dat je gevoel weer zachter en lichter wordt en je weer herstelt en verdergaat.

Als je er dus zelf moeilijk uitkomt, dan kan je altijd nog hulp vragen, desnoods aan een deskundige coach, of therapeut. Geef jezelf wat ruimte om de tegenslagen te verwerken, maar zorg ook dat je gevoel zich ontwikkelt en je hulp hebt voor de grote gebeurtenissen en flinke tegenslagen. Hulp kan heel fijn zijn op dat soort momenten.

Mensen die goed kunnen omgaan met tegenslagen, hebben vaak anderen om zich heen bij wie ze terecht kunnen en zijn bereid om hulp te vragen waar dat nodig is (een sociaal vangnet). Ga daarom steeds op zoek naar wat je zelf kunt doen om jezelf weer op een goede plek te krijgen. Of vraag om hulp om je innerlijk en je leven weer in balans te krijgen. 

5. Geef aandacht aan wat je wilt laten groeien

Je kent het gezegde misschien al wel: Alles wat je aandacht geeft, groeit. Het zegt dat je beter je aandacht kan richten op wat je wilt dat groeit in je leven. Dat is de wet van de aantrekkingskracht, dus wil je positiviteit in je leven, dan vraag je daarom. Als je meer zorgen wilt, dan moet je volgens deze wet dus vooral veel zorgen maken en als je meer ergernis wilt moet je vooral aandacht geven aan alles wat je ergert.

Je kunt je druk maken om corona, de nationale woningnood, of irritante mensen in het verkeer, de lange wachtrij bij de kassa, maar wat verandert er als je dat doet? Heb jij direct invloed op situaties? Ben jij degene die deze besluiten neemt? 

Ondertussen ga je je door die aandacht wel steeds machtelozer of bozer voelen. Elke keer als je aandacht geeft aan je ergernis en onmacht over dat soort thema’s groeit je gevoel van machteloosheid en boosheid dan.

Kies daarom bewust welke onderwerpen jouw energie en emoties waard zijn en kies vooral onderwerpen die je leven direct verbeteren. Vraag je steeds af: Kan ik hier iets aan doen? Is je antwoord ‘nee’? Richt je aandacht dan op iets anders, iets waar je echt plezier aan kunt hebben of wat je kunt verhelpen. zo vergroot je je mentale weerbaarheid.

Als je ergens wel iets aan kunt doen, dan heb je een positief doel en een mogelijkheid om iets te veranderen. Bedenk dan welke stap je kunt zetten en volg die stappen. Denk positief en vertaal problemen en tegenslagen in een positieve actie. Denk aan het positieve dat je wilt bereiken en hoe je daar kunt komen en doe dat dan gewoon. Dan gaat de wet van de aantrekkingskracht ook positief voor jou werken.

Kan je wat hulp gebruiken?

Als coach help ik je graag verder. Probeer het maar. Je zult ontdekken dat het werkt.

6. Concentreer je op één ding tegelijk 

Soms zie je door de bomen het bos niet meer, zoveel tegenslagen en problemen. Concentreer je eerst op het ene probleem, daarna komt pas de andere aan de beurt.

Maak een lijst waarin je je problemen opschrijft in de volgorde van belangrijkheid en begin bij het begin. Welke is het meest belangrijk, wat kan wachten en wat niet?  Zo hou je overzicht en rust.

Door steeds maar één onderwerp op te pakken en dat op te lossen, word je lijst vanzelf schoner en blijft je geest rustig en geconcentreerd.

7. Zorg voor genoeg positief nieuws

Als je (bijvoorbeeld op sociale media) vooral nieuws volgt over aanslagen, oorlogen, georganiseerde misdaad, of zedendelicten, dan belast je daarmee je innerlijke wereld. Je kan angstig en verdrietig worden en stress opbouwen, zelfs een negatief mens- en wereldbeeld krijgen.

Vervolgens kan dat een bron zijn van piekeren en zorgen maken en je naar negativiteit en uitzichtloosheid brengen. Omdat je zoveel aandacht daaraan geeft, vergeet je dan al het goede en positieve dat er ook is en dat je niet volgt. Je hebt jezelf gewoon omringt met stressvolle informatiebronnen.

Onze hersenen zijn moeilijk in staat om alle negatieve informatie te verwerken en het beïnvloed ons gevoel dan teveel. Je verliest de hoop op een positieve toekomst en je mentale weerbaarheid wordt minder. Je ontmoedigt jezelf dan teveel.

Blijf gerust geïnformeerd, maar zorg dat je ook positief nieuws leest, dat is prettig voor jezelf en voor de mensen om je heen. En blijf je aandacht vooral richten op datgene waar je invloed op hebt en waar je iets in kunt doen. Als jij positief kunt blijven, dan is je eigen bestaan vanzelf beter en heb je ook meer te geven aan de mensen om je heen.

Als het goed met jou gaat en je maakt positieve keuzes, dan straalt dat vanzelf ook uit naar de mensen om je heen.

Meer nodig dan deze tips?

Mocht je ondanks deze 7 tips er niet zelf uitkomen, dan kun je mij benaderen voor een coachgesprek, of coachtraject. Ik werk systemisch en holistisch en je bent van harte welkom.

In een een intakegesprek kunnen we kijken welke hulp geschikt is voor jouw situatie. Niemand is gelijk en ook de hulp die je krijgt is dus niet voor iedereen gelijk. Een intakegesprek is een goede manier om je hulpvraag voor te leggen en om uit te zoeken wat je doelen zijn. Samen komen we er wel uit!

In gesprek met Coach Annelies in de praktijkruimte van haar praktijk

Iets oplossen of verbeteren?

Een intakegesprek is de start van een positieve verandering. Met wat hulp gaat alles sneller en gemakkelijker. Laten we een afspraak maken!